Данас је почела исплата пензија увећаних за 12,1 одсто

Image

2. 2. 2023. Важна вест за наше пензионере је да данас почиње исплата увећаних јануарских примања за 12,1 одсто. Прва категорија пензионера самосталних делатности данас је примила више износе пензија, пољопривредни и војни пензионeри ће примити 4. фебруара, а пензионерима из категорије запослених повећане јануарске пензије ће се исплаћивати од 9. фебруара. Укупна просечна пензија у Србији, захваљујући овом увећању, као и претходном новембарском од девет одсто, биће око 37.825 динара.

Реља Огњеновић, директор Фонда ПИО, наглашава да је ово највише повећање пензија, и до сада није забележен двоцифрен проценат редовног усклађивања:

  • Јануарско повећање пензија је 12,1 одсто, а у новембру смо имали ванредно повећање од девет одсто, што значи да су у последња два месеца пензије укупно повећане за 20,8 одсто. Ово је највиши проценат увећања пензија у новијој историји. Данас смо почели са исплатом јануарских пензија и до 10. фебруара сви корисници ће примити значајно увећане принадлежности. Осим пензија повећане су и накнаде за негу и помоћ другог лица и за телесно оштећење, што се корисницима који су остварили то право исплаћује уз пензију. Пензионерима којима је висина пензије до 48.927,15 динара, настављамо да исплаћујемо новчани износ као увећање уз пензију до 5%, у складу са уредбом Владе Републике Србије.

У прилог свему иду и подаци о добрим финансијским резултатима Фонда у остварењу изворних прихода:

  • У јануару 2023. године наплаћено је 1,7 милијарди динара више од планираног, а у односу на исти месец претходне године бележимо 9% више приходе. Добар тренд наплате доприноса се наставља, што значи да нам је економија у стабилном стању, број запослених се повећава, као и зараде запослених. Ефекат оваквих кретања за пензионере су пензије увећане у двоцифреном проценту – каже Реља Огњеновић.

Огњеновић подсећа да су у јануару претходне године пензије повећане за 5,5 одсто, у фебруару је свим корисницима исплаћена једнократна помоћ од 20.000 динара, у новембру су пензије ванредно увећане за девет одсто, а целе године је исплаћиван новчани износ као увећање уз пензију за пензионере са нижим пензијама.

  • Од маја до краја године Фонд ПИО је за 85 одсто пензионера исплаћивао пензије из сопствених прихода, без повлачења дотација из републичког буџета како је било планирано. Све смо то успели јер су приходи Фонда били изнад очекиваног, захваљујући номиналном расту зарада и континуираном расту регистроване запослености, што је одраз стабилне и отпорне економије наше земље. У периоду од 2012. године до данас пензије су кумулативно увећане за 57 одсто. То је потврда одговорног залагања државе да се стандард пензионера побољша – истиче Огњеновић.

Подели

<