Најбоља пословна година у последњој деценији

Image

17. 5. 2023. Завршни рачун Републичког фонда ПИО за период од 1. јануара до 31. децембра 2022. године показује да је по финансијским показатељима ово најбоља пословна година у последњој деценији.

Резултат пословања Фонда за 2022. годину је буџетски суфицит од 5,178 милијарди динара, каже Реља Огњеновић, директор Фонда ПИО:

  • Ово је значајан суфицит у односу на претходне године, када се Фонд врло често суочавао са буџетским дефицитом. Нарочито када се има у виду да је у јануару 2022. извршено усклађивање пензија за 5,5 одсто, а потом и ванредно усклађивање пензија од девет процената. Такође је свим корисницима Фонда исплаћена једнократна помоћ у износу од 20.000 динара. За усклађивање пензија у претходној години, од укупно скоро 15 процената, и за исплату новчаног износа као увећања уз пензију, Фонд није имао никакве додатне дотације из републичког буџета. Од исплате априлских пензија у мају Фонд није повлачио додатна средства од државе за исплату пензија за категорију запослених до краја године - каже директор Огњеновић.

Позитивна кретања у финансијама Фонда ПИО настављена су и у 2023. години и за прва четири месеца ове године наплаћено је 11,0 милијарди динара више од планираног (5%).

  • У односу на исти период 2022. наплаћено је 21,3 милијарди динара више прихода (10,2%). Добар тренд наплате доприноса се наставља, што значи да нам је економија у стабилном стању, број запослених се повећава, као и њихове зараде. Ефекат оваквих кретања за пензионере је тај да су пензије увећане у двоцифреном проценту, што је потврда одговорног залагања државе да се стандард најстаријих побољша – нагласио је Огњеновић.

Подели

<