Радни састанак са представницима холандског пензијског фонда

Image

27. 6. 2023. У Дирекцији Фонда ПИО у Београду, ових дана је одржан радни састанак са представницима пензијског фонда Холандије (Sociale Verzekeringsbank). Повод за долазак у Србију и радни састанак била је анкета коју холандски пензијски фонд спроводи са својим корисницима који примају пензију ван територије Холандије.

Анкета се спроводи периодично, на сваких неколико година, а овог пута је у Србији спроведена од 19. до 23. јуна, код укупно 50 корисника у 12 градова на територији Србије. Циљ анкете је да се провери у каквим условима живе корисници пензије, а поред тога се прикупљају информације и о приходима чланова породице, тј. чланова домаћинства. На основу свих прикупљених информација се утврђује да ли је корисницима потребна додатна финансијска помоћ, и у зависности од тога износ пензије може да се ажурира, односно може да се повећа или смањи.

Након спроведене анкете, у Београду је са представницима пензијског фонда Холандије одржан радни састанак, на коме су учествовали и представници РФ ПИО из Одељења за ПИО по међународним уговорима из Дирекције Фонда и Покрајинског фонда, као и представница Завода за социјално осигурање.

На састанку се разговарало о спорним питањима и размењене су информације и ургенције о предметима који су у току, а који још нису окончани. Важно је рећи и да је поново покренута иницијатива за закључење новог споразума о социјалном осигурању између Србије и Холандије, што је било одложено због епидемије корона вируса, као и за израду нових двојезичних образаца за везу, како би се заменили садашњи који су застарели.

Иначе, холандски фонд за пензијско осигурање врши исплату пензија за око 1.800 корисника који живе у Србији, а током 2022. године је за ове намене исплаћено више од девет милиона евра.

Подели

<