Е-КАЛКУЛАТОР - Нова услуга Фонда ПИО

Image

25. 8. 2023. Грађанима је од 25. августа ове године доступна још једна електронска услуга Фонда ПИО. Реч је о „е-Калкулатору”, веб порталу коме се приступа преко насловне стране сајта Фонда ПИО www.pio.rs.

Нову електронску услугу Фонда, 25. августа у Дирекцији РФ ПИО, представио је директор Фонда Реља Огњеновић.

  • Оно што желимо је да Фонд приближимо нашим корисницима и осигураницима и искључимо могућност да људи долазе и чекају редове, већ да им омогућимо да све оно што их интересује, а везано је за остваривање права из ПИО, могу да ураде из својих домова или путем својих мобилних оператера. „е-Калкулатор” је платформа коју смо направили, да сваки наш корисник и осигураник може да провери све податке који га интересују, о висини својих примања, о уплаћениm дориносима, као и о пријавама и одјавама са осигурања, а да за то не мора да долази у Фонд. То може да се уради преко рачунара или преко мобилног телефона, односно таблет уређаја – рекао је Реља Огњеновић.

Како је појаснио директор Фонда, приступ порталу регулисан је на два начина: преко квалификованог електронског сертификата, који издаје МУП Србије и за чије коришћење је потребан читач личне карте, или преко електронског идентитета грађана. Уколико осигураник жели да приступи порталу „е-Калкулатор” са свог личног рачунара, то може да уради на један од два наведена начина. Међутим, уколико жели да приступи подацима преко мобилних уређаја (мобилни телефон или таблет) то може урадити само ако је претходно регистрован као електронски грађанин преко портала за електронску идентификацију и инсталирањем одговарајуће апликације за мобилне уређаје ConsentID.

  • У овом случају је потребно да осигураник преузме ConsentID апликацију, која је потпуно бесплатна, и да у Пошти затражи eID, који добија за свега тридесет секунди, затим уђе на апликацију, идентитет потврди укуцавањем свог кода и онда може даље да поступа у нашој платформи „е-Калкулатор” и да провери податке који га интересују. Осигураник сада може да провери податке о висини исплаћених примања, као и о годинама стажа, о тренутку када остварује право на пензију, али и ако остварује право на инвалидску пензију, колики би био износ пензије. За оне људе који су у последњој години свог радног стажа и остварују право на пензију, они ће моћи, са великом дозом тачности, да знају колика ће бити висина примања коју ће остварити након свог пензионисања, што је и најчешће питање будућих пензионера упућено нашем Контакт центру – рекао је Реља Огњеновић.

Он је најавио и унапређење овог сервиса Фонда у наредним месецима, након што се изврши неопходна миграција података, када ће и сви остали осигураници, не само они који су у последњој години радног стажа, моћи да виде који би износ пензије могли да очекују на основу досадашњег оствареног стажа и података у бази матичне евиденције Фонда, с тим да тај податак неће имати овако висок степен тачности.

Како је навео Реља Огњеновић, „е-Калкулатор” нуди и опцију „Пријави проблем”, путем које осигураници могу да пријаве проблем уколико нису пријављени на осигурање, или послодавац можда није уплатио доприносе. Оваква пријава се аутоматски шаље службама Фонда које се баве остваривањем права, које путем замолница или веб сервиса са другим институцијама проверавају да ли послодавац није уплатио доприносе или постоји само технички проблем што обрасци нису послати Фонду. Затим се потребни обрасци накнадно шаљу Фонду и проблем се решава.

  • Ово је опција којом смо желели да смањимо време чекања на прво решење и на трајно решење наших осигураника – подвукао је Огњеновић.

Директор Фонда је нагласио важност заштите личних података и навео да се комуникација између портала и корисниковог рачунара остварује се преко сигурне и криптоване везе заштићене међународно признатим квалификованим серверским SSL сертификатом.

Сви неопходни детаљи за приступ и коришћење „е-Калкулатора” налазе се на насловној страници портала, а обезбеђена је и помоћ за приступ и образложења свих информација које се могу појавити при коришћењу портала.

Image
Image

Подели

<