Саопштење за јавност

Image

20. 8. 2023. Данас је на захтев нелегалног, нелегитимног и лажног градоначелника Северне Митровице који је освојио три одсто гласова, група полицајаца и општинских инспектора ушла у зграду у којој се налазе просторије Канцеларије за Косово и Метохију, Службе Дирекције Фонда ПИО у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, као и Косовско-митровачког управног округа у насељу Бошњачка махала у Косовској Митровици, и том приликом су поставили питање на основу ког документа се ове институције налазе у тој згради, јер је по њиховом она у власништву општине. Запосленима су рекли да имају наредбу да “ослободе” тај и све друге објекте који су у власништву општине, те да ће поново доћи у понедељак.

Насилни улазак терористичких косовских полицијских служби у просторије Фонда које се налазе у Косовској Митровици представља кршење једног од основних људских права, а то је право на рад и уједно је покушај да се све српске институције ставе под заставу неуставне државе Косово.

Бруталним упадом припадника такозване косовске полиције у просторије Фонда, запослени у служби спречени су у обављању својих свакодневних активности које им по Закону о безбедности на раду припадају.

Спречавајући нас да радимо и опслужујемо скоро 28.000 корисника који се тренутно налазе на КиМ и који тамо опстају захваљујући подршци државе Србије, уливајући нам страх без образложења насилним отимањем наших просторија, опреме и угрожавањем живота запослених, директно крше све норме међународног јавног права.

О овој, али и о осталим акцијама упереним против српског народа, обавештени су главни преговарач Европске уније Мирослав Лајчак и други међународни представници, али за сада нажалост нема реакције.

Позивамо међународну заједницу да најхитније спречи ескалацију сукоба српског народа и косовске полиције.

Подели

<