Вести

Дани разговора са Хрватском

Dani sa Hrvatskom 1

1. 12. 2023. Међународни дани разговора са Хрватском за осигуранике који имају стаж осигурања навршен у Србији и у Хрватској и за кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању између ове две земље одржани су у Београду и у Сремској Митровици.

Подели

Отворен парк међугенерацијске солидарности у Бачакој Паланци

BP2

30. 11. 2023. У оквиру овогодишњег пројекта Међугенерацијска сарадња, Републички фонд  ПИО је организовао уређење градског парка „Тиквара“ у Бачкој Паланци,  граду који је пре неколико месеци претрпео велике последице невремена.

Подели

Подела пензионерских картица у Дому Бежанијска коса

Dom 1

29. 11. 2023. На иницијативу Дома Бежанијска коса, Фонд ПИО је 29. новембра организовао поделу пензионерских картица за кориснике овог дома који их до сада нису преузели.

Уручењу картица присуствовали су директор Републичког фонда ПИО, Реља Огњеновић, директор Установе Геронтолошки центар Београд (УГЦБ), Срђан Димитријевић, и управница Дома Бежанијска коса, Марија Гавриловић.

Подели

Исплата једнократне помоћи од 20.000 динара

Relja Ognjenovic 23112023

23. 11. 2023. У складу са Закључком Владе Републике Србије, Републички фонд ПИО исплатиће новчану помоћ у износу од 20.000 динара корисницима пензија (старосним, превременим старосним, инвалидским и породичним пензионерима), корисницима привремене накнаде – инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности (у складу са чл. 223 и 225 Закона о пензијском и инвалидском осигурању) и инвалидној деци – корисницима привремене накнаде код Републичког фонда ПИО, који су остварили право закључно са 23. новембром 2023. године.

Подели

Договор о електронској размени података Фонда ПИО Републике Србије и Федералног завода М-ПИО Босне и Херцеговине

Dogovor BiH 17112023

17. 11. 2023. У циљу ефикасног спровођења Споразума и Административног споразума између Босне и Херцеговине и Савезне Републике Југославије о социјалном осигурању (из 2003. године) Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање и Федерални завод за мировинско/пензијско и инвалидско осигурање закључили су данас у Дирекцији Фонда ПИО у Београду Договор о електронској размени података у области пензијског и инвалидског осигурања и пратећи документ, Технички протокол о електронској размени података.

Подели

Споразум о сарадњи са компанијом „N Sport”

N Sport

14. 11. 2023. У оквиру пројекта Пензионерска картица потписан је још један Споразум о сарадњи између Фонда ПИО и компаније “N Sport“, једног од водећих дистрибутера најпознатијих спортских и модних брендова.

Захваљујући овом споразуму, корисници пензионерских картица ће моћи да остваре попусте у неком од 130 продајних објеката “N Sport” у градовима широм Србије.

Подели

Дани разговора са Хрватском

Dani savetovanja sa Hrvatskom

13. 11. 2023. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа осигуранике који имају стаж осигурања навршен у Србији и Хрватској и кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању, да се међународни дани разговора са Хрватском одржавају у уторак 28. новембра 2023. године у Сремској Митровици, од 9 до 13.00 часова (просторије РФ ПИО Филијалa у Сремској Митровици, Светог Димитрија 4) и 29. новембра 2023. године у Београду, од 9 до 13.00 часова (Париска 9).

Подели

Потписан споразум са Ер Србијом

Air Serbia 1

02. 11. 2023. У Дирекцији Републичког фонда ПИО у Београду, 2. новембра, потписан је споразум о сарадњи између Фонда ПИО и националне авио-компаније Ер Србија, чиме је тим пројекта Пензионерска картица нове генерације добио још једног изузетно значајног члана.

Споразум су потписали Реља Огњеновић, директор Републичког фонда ПИО, и Јиржи Марек, генерални директор Ер Србије.

Подели

Фонд ПИО и „Србија воз” потписали споразум

Srbija voz

27. 10. 2023.  У Дирекцији Републичког фонда ПИО у Београду данас је потписан споразум о сарадњи између Фонда ПИО и Акционарског друштва за железнички превоз путника „Србија воз”. Споразум су потписали директор Фонда Реља Огњеновић и в. д. генералног директора „Србија воза” Иван Булајић.

Подели

Потврде о школовању за студенте

Potvrde za studente

23. 10. 2023. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа да је до 25. октобра рок до када студенти који користе породичне пензије морају да доставе потврде о школовању да им не би била обустављена исплата принадлежности.
На потврде, које се могу предати лично или послати поштом филијали Фонда ПИО која им исплаћује пензију, неопходно је уписати матични број родитеља по коме се користи пензија.

Подели

Још један покушај да се преваре пензионери

Nelegalni letak

22. 10. 2023. Користећи популарност Пензионерске картице Фонда ПИО и велику заинтересованост пензионера да их што пре преузму, неки аутсајдери покушавају да, подметањем летака за своје "полупроизводе", наведу кориснике да прихвате њихову понуду за обезбеђивање попуста, али уз претходну уплату чланарине и измиривање још неких трошкова.

Подели

Министарство финансија: Лажним вестима обмањују грађане

Ministarstvo finansija

19. 10. 2023. Министарство финансија Републике Србије објавило је саопштење у коме упозорава грађане на то да су се протеклих дана у јавности појавиле лажне вести са лажираним изјавама потпредседника Владе и министра финансија Синише Малог, које се пласирају преко непроверених, једнократних портала, друштвених мрежа и алата за онлајн комуникацију, са лажираним логом медија и лажираним изворима и цитатима.

Подели

Повећање пензија за све, без подношења захтева

Novcana pomoc

12. 10. 2023. Повећање пензија и осталих права из пензијског и инвалидског осигурања за 5,5 одсто, почев од 1. октобра 2023. године, односи се на све кориснике пензија и осталих права.

Исплату увећаних октобарских пензија и осталих права Фонд ПИО ће реализовати почетком новембра 2023. године.

Напомињемо да није потребно да корисници пензија подносе захтев за исплату увећаних пензија, с обзиром на то да ће се увећање обрачунати и исплатити од стране Фонда у редовном поступку, без доношења појединачних решења.

Подели

Картице се могу преузети поподне и суботом

PK

11. 10. 2023. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа кориснике који су поднели пријаву за Пензионерску картицу да своју картицу могу лично да преузму у филијали или другој организационој јединици Фонда наведеној у обавештењу које добију путем поруке на мобилном телефону или у мејлу. Ради брже и ефикасније поделе картица и краћег времена чекања, све филијале Фонда ПИО су сваког радног дана, у термину од 15 до 18 часова, као и суботом од 7 до 12, само у функцији поделе пензионерских картица.

Подели

Важно обавештење за попусте НИС а.д. Нови Сад

NIS

6.10.2023. Нафтна индустрија Србије, НИС а.д. Нови Сад, почела је с применом попуста за кориснике Пензионерске картице на више од 300 бензинских станица у Републици Србији.

Корисник Пензионерске картице остварује специјалан попуст приликом куповине на бензинским станицама НИС а.д. и то:

Подели

Почела примена Пензионерских картица

1.oktobar

1. 10. 2023. Од данас, 1. октобра, почиње примена Пензионерске картице Фонда ПИО нове генерације. 

Потписивањем споразума о сарадњи са друштвено одговорним компанијама, јавним предузећима, апотекама, здравственим установама, предузетницима, државним институцијама, занатским радњама, банкама, бањама и осталим правним субјектима који су се укључили у пројекат Фонда ПИО Пензионерска картица, обезбеђени су попусти и остале погодности за кориснике картица.

Подели

Фонд потписао споразум са Банком Поштанска штедионица

Postanska stedionica

30. 9. 2023. Директор Републичког фонда ПИО Реља Огњеновић данас је, у Министарству финансија, у присуству потпредседника Владе Републике Србије и министра финансија Синише Малог, потписао Споразум о сарадњи са Бојаном Кекићем, председником Извршног одбора Банке Поштанска штедионица.

Подели

Дигитални караван у Обреновцу

Digitalni karavan

30. 9. 2023. На позив премијерке Ане Брнабић, у циљу промоције дигиталних услуга и Пензионерске картице, Фонд ПИО данас је био део експедиције “Дигитални караван” која је одржана у Обреновцу.

Данашње радионице имале су за циљ подизање свести грађана о значају дигиталних вештина и писмености, а најстарији грађани су у Дигиталном кутку имали радионице на тему електронског идентитета, односно ко је еГрађанин, како се користи еУправа, еТрговина, подизање свести о томе да су млади ти који уче старије и на тај начин премошћују јаз између генерација.

Подели

Саветовањe лекара вештака

Kursumlijska banja

29. 9. 2023. Директор Фонда ПИО Реља Огњеновић посетио је колеге из Сектора за медицинско вештачење који се налазе на јубиларном 20. Саветовању лекара вештака у хотелу “Планинка” у Куршумлијској бањи, где их је угостио генерални директор Радован Раичевић.
Саветовања лекара вештака одржавају се сваке године и обавезна су за све лекаре специјалисте који учествују у процесу медицинаког вештачења Фонда ПИО.

Подели

Нови споразуми с попустима за пензионерске картице

Sporazumi

28. 9. 2023. Директор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Реља Огњеновић, потписао је данас у Дирекцији Фонда споразуме о сарадњи са 17 нових привредних субјеката, партнера на пројекту Пензионерска картица нове генерације.

Подели

Дани разговора са Немачком

Dani savetovanja

28. 9. 2023. Међународни дани разговора са Немачком за осигуранике који имају стаж осигурања навршен у Србији и Немачкој и за кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању између две земље одржани су и ове године, у Београду 27. и 28. септембра, а у Новом Саду дан раније.

Подели

Сусрети директора фондова за пензијско и инвалидско осигурање

1

22. 9. 2023. Tрадиционални 13. Сусрети директора фондова/завода за пензијско и инвалидско осигурање држава насталих на простору СФРЈ одржани су ове године Бечићима у Црној Гори од 20. до 22. септембра.

Подели

Нови споразуми о сарадњи између Фонда ПИО и привредних субјеката

16 Ugovora-penzionerske kartice

19. 9. 2023. Директор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Реља Огњеновић, у присуству потпредседника Владе Републике Србије и министра финансија Синише Малог потписао је данас у Дирекцији Фонда споразуме о сарадњи са 16 нових привредних субјеката, партнера на пројекту Пензионерска картица нове генерације.

Подели

Саветодавни дани са Немачком

Dani savetovanja-Nemacka11092023

11. 9. 2023. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа осигуранике који имају стаж осигурања навршен у Србији и Немачкој и кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању, да се међународни дани разговора са Немачком одржавају 26. септембра 2023. године у Новом Саду, од 9 до 16.00 часова (просторије Покрајинског фонда у Новом Саду, Житни трг 3), и 27. и 28. септембра 2023. године у Београду, у среду од 9 до 17.00 и у четвртак од 9 до 13 часова (Париска 9).

Подели

Продужен рад филијала

Produžen rad filijala

8. 9. 2023. Како бисмо омогућили корисницима да на што бржи начин преузму своје пензионерске картице, Фонд ПИО je, почев од понедељка 11. септембра, продужио рад свих филијала и служби филијала до 18 часова.

Корисници који су добили поруку да им је картица израђена моћиће да преузимају пензионерске картице у шалтер салама у току редовног радног времена од 8 до 15 часова, а и након тога, до 18 часова, када ће се на свим шалтерима обављати само послови пријаве и преузимања пензионерских картица.

Подели

Потврде за школарце – породичне пензионере

Potvrde o skolovanju

7. 9. 2023. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа да је до 22. септембра рок до када ученици који користе породичне пензије, а старији су од 15 година, морају да доставе потврде о школовању да им не би била обустављена исплата принадлежности.

Студенти то морају да учине током октобра.

На потврде, које се могу предати лично или послати поштом филијали Фонда ПИО која им исплаћује пензију, неопходно је уписати матични број родитеља по коме се користи пензија.

Подели

Е-КАЛКУЛАТОР - Нова услуга Фонда ПИО

Ekalkulator

25. 8. 2023. Грађанима је од 25. августа ове године доступна још једна електронска услуга Фонда ПИО. Реч је о „е-Калкулатору”, веб порталу коме се приступа преко насловне стране сајта Фонда ПИО www.pio.rs.

Нову електронску услугу Фонда, 25. августа у Дирекцији РФ ПИО, представио је директор Фонда Реља Огњеновић.

Подели

Ребаланс финансијског плана РФ ПИО – дотације смањене на 17,57 одсто

UO Rebalans avg 2023

21. 8. 2023. Управни одбор Републичког фонда ПИО одржао је 21. августа 2023. године 17. седницу у актуелном сазиву, на којој је донета Одлука о изменама и допунама Финансијског плана РФ ПИО за 2023. годину.

Како је навела Бојана Поповић, директорка Сектора за финансијске послове у Дирекцији РФ ПИО, повод за ребаланс Финансијског плана Фонда за ову годину јесте повећање пензија планирано на јесен.

Подели

Саопштење за јавност

Saopstenje avg 2023

20. 8. 2023. Данас је на захтев нелегалног, нелегитимног и лажног градоначелника Северне Митровице који је освојио три одсто гласова, група полицајаца и општинских инспектора ушла у зграду у којој се налазе просторије Канцеларије за Косово и Метохију, Службе Дирекције Фонда ПИО у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, као и Косовско-митровачког управног округа у насељу Бошњачка махала у Косовској Митровици, и том приликом су поставили питање на основу ког документа се ове институције налазе у тој згради, јер је по њиховом она у власништву општине.

Подели

Позитиван извештај ДРИ о завршном рачуну Фонда

DRI

15. 8. 2023. Државнa ревизорскa институцијa je и ове године, након ревизије завршног рачуна, објавила позитиван Извештај о ревизији Завршног рачуна Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2022. годину.

Подели

Пријаве за пензионерске картице и на шалтерима Пошта

Relja Ognjenovic i Zoran Djordjevic

8. 8. 2023. Републички фонд ПИО и Пошта Србије, у уторак 8. августа 2023. године, у шалтер сали Главне поште у Београду, представили су нову услугу пријаве за пензионерске картице нове генерације на свим шалтерима пошта. Корисници пензије ће од сада своју пријаву за добијање Пензионерске картице моћи да поднесу у више од 1.500 пословница пошта широм Србије.

Поводом промовисања нове услуге, директор Фонда ПИО Реља Огњеновић, захвалио је Пошти Србије на исказаној заинтересованости да се укључи у пројекат Пензионерске картице коју издаје РФ ПИО.

Подели

Нови покушај преваре пензионера

Slika1

17. 7. 2023. Фонд ПИО је обавештен да су поново активне преваре пензионера којима се злоупотребљавају име и углед Фонда. Овог пута се непозната лица представљају као радници Фонда ПИО и обавештавају пензионере да ће им на кућну адресу стићи лек који је потребно да пију једном дневно. Такође, пензионерима поручују да је потребно да припреме личну карту и здравствену књижицу како би преузели лек.

Подели

Пријаве и на шалтерима Поштанске штедионице

Postanska stedionica

7. 7. 2023. Банка Поштанска штедионица је препознала могућност да се активно укључи у пројекат Пензионерских картица Фонда ПИО и свим пензионерима који то до сада нису учинили понудила опцију пријава на својим шалтерима широм Србије.  

Обавештавамо пензионере да се од сада за своју Пензионерску картицу нове генерације могу пријавити и на шалтерима екпозитура Банке Поштанска штедионица, на више од 200 локација у Србији. На овај начин поједностављен је и олакшан процес подношења захтева за пензионерске картице.

Подели

Потписани споразуми између Фонда ПИО и апотекарских установа

Аpoteka-kolaz

4. 7. 2023. Данас је у Дирекцији Републичког фонда ПИО, Реља Огњеновић, директор Фонда потписао споразуме о сарадњи између Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање и апотекарских установа. Апотекарске установе које су подржале пројекат Пензионерске картице су “Апотека Београд“, „Наша Апотека“ Београд, „Сунце“ Београд-Земун, “Ива“ Обреновац, „Гениа“ Београд, „Alhemi Pharm“ Барајево, „Оаза аздравља“ Београд, “Вегафарма“ Ваљево.

Подели

Радни састанак са представницима холандског пензијског фонда

holandija

27. 6. 2023. У Дирекцији Фонда ПИО у Београду, ових дана је одржан радни састанак са представницима пензијског фонда Холандије (Sociale Verzekeringsbank). Повод за долазак у Србију и радни састанак била је анкета коју холандски пензијски фонд спроводи са својим корисницима који примају пензију ван територије Холандије.

Подели

Јавни позив - продаја основних расходованих средстава

26. 6. 2023. На основу Решења директора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање број: 022.4-2818/23 од 09.05.2023. године, објављује се Јавни позив за достављање писаних понуда за продају расходованих основних средстава. 

Излажу се јавној продаји расходована основна средства отписана по годишњем попису закључно са 31.12.2022. године, а која су се користила у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање по списку датом у документацији.

Подели

Пензионерске картице Фонда ПИО

penzionerska_kartica

24. 6. 2023.  Пролеће је у Фонду ПИО доминантно обележено пријавама пензионера за Пензионерске картице и од 15. марта, када је почело пријављивање, до данас је у бази евидентирано више од 634.000 заинтересованих корисника, односно око 40 одсто укупног броја оних који имају право да се пријаве. Паралелно се у Фонду ради на формирању организоване мреже давалаца погодности, друштвено одговорних компанија, јавних институција и привредних субјеката који су прихватили препоруку Владе Србије и понудили додатне погодности за кориснике Пензионерских картица.

Подели

Директор Фонда обишао Удружење пензионера и Дом за старе у Смедереву

dom_za _stare2a

23. 6. 2023. Директор Републичког фонда ПИО, Реља Огњеновић, са сарадницима, обишао је 22. јуна Удружењe пензионера града Смедерева и присуствовао свечаности поводом обележавања 80 година постојања и рада ове пензионерске организације.

Након тога, директор Фонда је посетио Дом за стара лица у Смедереву и донирао им је телевизор који је обезбедио из сопствених средстава.

Подели

Потписан споразум између РФ ПИО и „Zepter International“

Zepter 1

13. 6. 2023. Данас је у Дирекцији Републичког фонда ПИО потписан Споразум о сарадњи између Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање и Предузећа за производњу и трговину на велико и мало „ZEPTER INTERNATIONAL“, Београд, чиме се и та компанија придружила пројекту Пензионерске картице. Споразум су потписали директор РФ ПИО Реља Огњеновић и Драган Милошевић, директор у “ZEPTER INTERNATIONAL“. Драган Милошевић је похвалио пројекат Пензионерске картице и захвалио је директору Рељи Огњеновићу и свима који су га креирали.

Подели

Повећање пензија од 1. октобра

Relja-najava povecanja penzija

9. 6. 2023. Директор Фонда ПИО, Реља Огњеновић о ванредном повећању пензија, које је председник Републике најавио као важан део мера које ће држава предузети у наредном периоду:

Подели

Пензионери на мети превараната

Prevara penzionera

8. 6. 2023. Фонд ПИО обавештен је да су изнова активне преваре пензионера којима се злоупотребљавају име и углед Фонда. На територији крагујевачке општине непознате особе позивају пензионере представљајући се као службеници Фонда ПИО и нуде им бесплатне услуге које нико није тражио.

Подели

Управни одбор усвојио извештаје о раду и финансијском пословању РФ ПИО за 2022. годину

UO-usvojen finansijski izvestaj za 2022

24. 05. 2023. На 15. седници Управног одбора Фонда ПИО, одржаној 24. маја 2023. године, усвојени су извештаји о раду и финансијском пословању Фонда за 2022. годину, као и извештај о реализацији средстава друштвеног стандарда корисника пензија РФ ПИО за 2022. годину.

Подели

Потписан споразум између РФ ПИО и Техноманије

Tehnomanija

17. 5. 2023. У Дирекцији Републичког фонда ПИО данас је потписан Споразум о сарадњи између Фонда ПИО и Предузећа за производњу и трговину „Техноманија“ доо, чиме се та компанија укључила у пројекат Пензионерске картице. Споразум су потписали директор РФ ПИО Реља Огњеновић и директор Техноманије Горан Цветинов.

Подели

Најбоља пословна година у последњој деценији

Finansijski_izvestaj

17. 5. 2023. Завршни рачун Републичког фонда ПИО за период од 1. јануара до 31. децембра 2022. године показује да је по финансијским показатељима ово најбоља пословна година у последњој деценији.

Резултат пословања Фонда за 2022. годину је буџетски суфицит од 5,178 милијарди динара, каже Реља Огњеновић, директор Фонда ПИО:

Подели

Потписан споразум између РФ ПИО и ДИС-а

DIS1

28. 4. 2023. У Дирекцији Републичког фонда ПИО 28. априла ове године потписан је Споразум о сарадњи између Фонда ПИО и Компаније ДИС, чиме се та компанија укључила у пројекат Пензионерске картице. Споразум су потписали директор РФ ПИО Реља Огњеновић и генерални директор Компаније ДИС, Иван Шулеић.

Подели

Служба 1 Нови Београд привремено на адреси Венизелосова 31, на Дорћолу

V1

24. 4. 2023. Због неопходне реконструкције објекта, од среде, 26. априла 2023. године, Служба Филијале за град Београд 1, привремено се измешта из Булеварa уметности 10 на Новом Београду, на нову адресу – Венизелосова 31 на Дорћолу. Реконструкција се обавља како би се обезбедили бољи услови за коришћење услуга и остваривање права осигураника и корисника, као и бољи технички услови за рад запослених.

Подели

Објављена коначна листа за опоравак пензионера у бањама

Koviljaca

21. 4. 2023. На огласним таблама организација корисника пензија, односно Савеза пензионера Србије и Удружења пензионера Србије „Независност”, и огласним таблама свих организационих јединица Фонда ПИО објављене су коначне ранг листе корисника пензија који су остварили право на бесплатну рехабилитацију у 2023. години у бањама Србије. На овогодишњим листама жеља пензионера предњачиле су Врњачка Бања, затим Бања Ковиљача, Рибарска бања, Нишка бања, Сокобања, потом „Термал” у Врднику, бања Кањижа и бања Јунаковић у Апатину.

Подели

Саветодавни дани са Аустријом

Dani savetovanja-Austrija-2023

22. 3. 2023. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа осигуранике који имају стаж осигурања навршен у Србији и Аустрији и кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању, да се међународни дани разговора са Аустријом одржавају 12. априла 2023. године у Ћуприји, од 9 до 16.00 часова (просторије филијале Фонда у Ћуприји, Трг слободе1) и 13. априла 2023. године у Београду, од 9 до 16.00 часова (просторије у улици Париска број 9, Београд-Стари град).

Подели

Од сутра пријава корисника за Пензионерску картицу

Пензионерске картице

14. 3. 2023. Пријава за Пензионерску картицу нове генерације за пензионере и кориснике осталих права из пензијског и инвалидског осигурања, коју издаје Републички фонд ПИО, почиње сутра. Тим поводом Фонд ПИО организује у среду, 15. марта 2023. године, од 12 до 14 часова на Тргу републике у Београду, јавну промоцију Пензионерске картице и електронских пријава за картице.

Подели

Закон о рехабилитацији

Zakon-o-rehabilitaciji2023

7. 3. 2023. Законом о рехабилитацији уређује се рехабилитација и правне последице рехабилитације лица која су из политичких, верских, националних или идеолошких разлога лишена живота, слободе или других права. Рехабилитовано лице, по закону, има право на посебан стаж, који му се рачуна у двоструком трајању за врема лишења слободе, као и права на месечну новчану накнаду.

Подели

Наше пензије у иностранству

Nase penzije u inostranstvu

2. 3. 2023. Пензије и остала права остварена у Србији исплаћују се у 27 земаља света (не рачунајући бивше југословенске републике). Према подацима за 2022. годину од укупно 13.054 корисника више од половине живи у Немачкој – 7.411 корисника, следе Аустрија са 2.318 корисника, Мађарска са 1.233 корисника, у Шведској је 279 корисника, у Француској 225, у Швајцарској 229, у Чешкој 147, у САД 135 корисника....

У Бразил се шаље једна пензија, у Мексико две, Нови Зеланд пет, у Турску сeдам,...

Подели

Исплата пензија у државе настале на простору бивше СФРЈ

Isplata-bivse republike SFRJ

2. 3. 2023. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање исплаћује пензије и остала права за 49.559 корисника (подаци за 2022. годину), који живе у државама насталим на простору бивше СФРЈ и то:  Република Српска 12.572, Хрватска 12.576, Федерација БиХ 8.425, Црна Гора 6.756, Северна Македонија 5.981 и Словенија 3.249 корисника.

Током 2022. године по овом основу је трансферисано око 65,1 милиона евра, а ове принадлежности исплаћују се месечно, у текућем за претходни месец.

Подели

Бесплатна рехабилитација у бањама

Besplatna rehabilitacija u banjama

 

11. 2. 2023. Право на бесплатну рехабилитацију у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима, у трајању од 10 дана, имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија, који имају пребивалиште на територији Републике Србије и чија пензија износи до 37.809 динара.

Подели

Бесплатни садржаји за пензионере 11. и 12. фебруара

10. 2. 2023. За пензионере ће, током предстојећег викенда, 11. и 12. фебруара 2023. године, у Београду бити организовани различити бесплатни садржаји - превентивни лекарски прегледи, бесплатан улазак у музеје и галерије, а како би се подигао ниво њихове дигиталне писмености, на три локације у Београду ће бити постављено такозвано „Технолошко ћоше“. ДЕТАЉНИЈЕ...

Подели

Данас је почела исплата пензија увећаних за 12,1 одсто

Relja-uvecana isplata penzija za 12,1

2. 2. 2023. Важна вест за наше пензионере је да данас почиње исплата увећаних јануарских примања за 12,1 одсто. Прва категорија пензионера самосталних делатности данас је примила више износе пензија, пољопривредни и војни пензионeри ће примити 4. фебруара, а пензионерима из категорије запослених повећане јануарске пензије ће се исплаћивати од 9. фебруара. Укупна просечна пензија у Србији, захваљујући овом увећању, као и претходном новембарском од девет одсто, биће око 37.825 динара.

Подели

Донета одлука о трошковима рехабилитације корисника пензија у 2023. години

Sednica UO

31. 1. 2023. Управни одбор Републичког фонда ПИО, на седници одржаној 31. јануара 2023. године, донео је одлуку о трошковима рехабилитације корисника пензија и цени смештаја пратиоца. Финансијским планом РФ ПИО за 2023. годину, на име друштвеног стандарда корисника пензија планирана су средства у износу од 698,4 милиона динара, што је за 7,5 одсто више у односу на претходну годину.

Подели

Потписан споразум о социјалној сигурности између Србије и Аустралије

SRB-AUS

23. 1. 2023. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и амбасадор Аустралије у Републици Србији Њ. Е. Данијел Емери потписали су Споразум о социјалној сигурности Републике Србије и Аустралије.

Споразумом о социјалној сигурности, држављанима Републике Србије у Аустралији биће омогућено да лакше остваре своја права из социјалног осигурања и да та права користе и на територији Републике Србије.

Подели

Министар Синиша Мали у посети Фонду

Relja O. i Sinisa M.

17. 1. 2023. Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали био је 16. јануара у посети Фонду ПИО где га је примио Реља Огњеновић, заменик директора Фонда.

Подели

Нове основице осигурања за 2023. годину

Nemanjina

5. 1. 2023. Од уплате за јануар 2023. године важе нове основице осигурања, које су за 13,4% више у односу на претходну годину и грађани могу да се определе за једну од 13 основица осигурања, независно од стручне спреме коју имају. Према Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање, најнижа основица осигурања износи 35 одсто просечне републичке зараде за претходних 12 месеци, што је 35.025 динара, а највиша пет просечних плата, односно 500.360 динара.

Подели

Од 1. јануара повећане пензије и остала права из ПИО

Uvecanje penzija-januar 2023

4. 1. 2023. Крајем 2022. године измењен је и допуњен Закон о пензијском и инвалидском осигурању који предвиђа нови начин усклађивања пензија и осталих права из пензијског и инвалидског осигурања, којим је ојачана веза између економског развоја земље и раста стандарда корисника пензија.

Подели

Реља Огњеновић именован за директора РФ ПИО

UpravniOdbor

30. 12. 2022. Управни одбор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање на седници која је одржана 29. децембра 2022. године донео је одлуку о именовању Реље Огњеновића за директора Републичког фонда ПИО.

Подели

<