Директор Фонда уручио прве пакете солидарне помоћи

Image

20. 5. 2024. У просторијама Удружења пензионера у Раковици директор Фонда ПИО Реља Огњеновић 20. маја је уручио пензионерима прве пакете солидарне помоћи, заједно са председником Савеза пензионера Србије, проф. др Андрејом Савићем, и чланицом Већа Градске општине Раковица, Весном Чингелић, уз присуство Ружице Белановић, председнице Градске организације пензионера Београда и Мире Јовановић, председнице Удружења пензионера Раковица.

Присутним пензионерима обратио се директор РФ ПИО Реља Огњеновић, који је поручио да Фонд ПИО сваке године издваја средства за унапређење друштвеног стандарда пензионера, од чега се део укупних средстава усмерава на набавку пакета солидарне помоћи. Он је навео да је за овај вид друштвеног стандарда за ову годину издвојено 111 милиона динара, што је значајно више средстава у односу на прошлу годину.

Директор Огњеновић казао је да су захваљујући усвојеним изменама Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО, пакети солидарне помоћи сада једнообразни, са већим бројем артикала. Сваки пакет сада садржи со, брашно, уље, шећер, кафу, кесицу супе, чај, као и пасту за зубе, сапун, прашак за веш.

  • Гледали смо да саслушамо савете наших пријатеља из Савеза пензионера Србије који су на терену месецима радили и анкетирали наше пензионере, тако да мислимо да је овај пакет свеобухватан и да ће помоћи нашим корисницима да бар мало лакше живе. Желео бих да кажем да ово није једини вид помоћи државе, да смо имали 14,8 одсто повећања пензија у јануару, након тога смо издвојили чак милијарду динара за бесплатан опоравак пензионера у бањама о трошку Фонда ове године, чиме смо омогућили да у бање оде чак 22.000 пензионера – рекао је Реља Огњеновић.

Он је подсетио да ће крајем године уследити ново повећање пензија и навео податак да је наплата доприноса у првом кварталу ове године већа за 16,4 одсто, односно за 43,4 милијарде динара у односу на исти период претходне године. Ако се овај тренд настави, како је навео, очекује се озбиљно повећање пензија за наше пензионере.

  • Сада смо дошли до поделе пакета солидарне помоћи, а имамо континуитет у пројекту Пензионерска картица и најављујемо ново повећање пензија. Држава је показала одговорност, стабилност и жељу да брине о нашим најстаријим суграђанима – истакао је Огњеновић.

Према речима проф. др Андреје Савића, подела пакета солидарне помоћи је национална акција, а држава је, као и у претходној акцији бесплатног упућивања на бањски опоравак, уложила значајна средства да би помогла друштвени стандард материјално најугроженијих пензионера. Са очекиваним повећањем пензија у овој години, како је навео, држава је заиста била на висини свог задатка.

У понедељак, 20. маја, и у свим осталим удружењима пензионера у Србији почела је подела пакета солидарне помоћи за пензионере са висином пензије до 24.987 динара и у наредних десетак дана би требало да свих 55.000 пензионера који имају право на овај вид помоћи добију своје пакете.

Image
Image
Image
Image
Image

Подели

<