Отворен Парк међугенерацијске солидарности на Бањици

Image

30. 5. 2024. Као резултат овогодишњег пројекта међугенерацијске сарадње Републичкиог фонда ПИО, под називом „Заједно до здравих навика”, отворен је Парк међугенерацијске солидарности у улици Добривоја Исаиловића на Бањици. Парк су отворили директор Фонда ПИО Реља Огњеновић и Александар Максимовић, члан Већа Градске општине Вождовац, заједно са сарадницима, децом и пензионерима.

Овај обновљени парк замишљен је као целина на отвореном у којем ће млади и старији подједнако проводити време у рекреацији и уживању. За старије суграђане постављени су столови за стони тенис, парковске клупе за одмор, док је за најмлађе постављен комплетан дечији мобилијар и безбедна подлога.

  • Данас смо овде где отварамо други по реду парк Међугенерацијске солидарности, на Бањици. Претходне године смо то урадили у Бачкој Паланци. Оно што нам је јако важно да покажемо да, поред повећања пензија од 14,8 одсто, поред 22.000 пензионера које смо ове године послали у бање на десет дана, поред 55.000 пакета, поред плаћања Олимпијаде за пензионере, где комплетна држава учествује са свим њиховим удружењима, дошли смо и до паркова где ћемо наше пензионере укључити у друштвени живот и после њиховог радног века, где ће они својим искуством, својим годинама утицати на наше младе, као што и слоган наше кампање каже: „Заједно до здравих навика”. Да стари покажу младима да је битно и да уче, битно је да се школују, али оно што нам је важно јесте, да усадимо спортски дух у наше младе људе како би они сутра, као спортисти од детињства, имали мотив више да се боре и на послу и у свом крају, у Месној заједници Бањица и на Вождовцу, али и у целој држави Србији – изјавио је директор Фонда ПИО Реља Огњеновић

Он је поновио да држава Србија брине о својим пензионерима и да ће гледати да пензије прате плате.

  • Оно што могу да вам кажем је да смо у првом кварталу дошли до 47,9 посто учешћа пензија у платама и гледаћемо да ове године постигнемо, да идемо и преко тога, да пређемо фамозних 50 посто јер само на тај начин можемо да учинимо да наши пензионери данас живе боље него што су живели јуче – истакао је Огњеновић.

Приликом посете парку, представници Фонда и општине, заједно са пензионерима и децом, симболично су засадили и два стабла кугласте каталпе, уз већ засађене саднице јапанске трешње и жбунастог украсног биља којима је оплемењен парк,  како би на тај начин указали на важност међугенерацијске сарадње, а организована је и забава за најмлађе посетиоце, уз мноштво дечијих анимација.

И овај међугенерацијски парк Фонд је отворио са идејом да и то убудуће буде један од модела изградње моста међу различитим генерацијама.

Циљ пројекта Међугенерацијска сарадња је да се истовремено ангажују и млади и старији и да се оствари добра комуникација између свих генерација, уз идеју да старији пренесу млађима знање и искуства а млади да подуче старије савременим вештинама модерне технологије, и да сви заједно, кроз бригу једних о другима и социјално одговорну активност, дају допринос друштву.

Image
Image

Подели

<