Потписан нови Колективни уговор РФ ПИО

Image

2. 10. 2024. У Дирекцији Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, 2. октобра ове године, потписан је нови Колективни уговор Републичког фонда ПИО.

Уговор је у име Владе Републике Србије потписао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, у име послодавца директор Републичког фонда ПИО Реља Огњеновић, и у име Синдиката председник Самосталног синдиката запослених у РФ ПИО Небојша Динић.

Нови Колективни уговор РФ ПИО, у складу са одредбама Закона о раду, важи у периоду до три године. Колективним уговором су у потпуности дефинисана права, обавезе и одговорности из радног односа запослених у Фонду, а од посебног значаја је то што Колективни уговор обезбеђује запосленима већи обим права у односу на она предвиђена Законом о раду, уколико је у закону за то остављена могућност. Нови Колективни уговор РФ ПИО на бољи и повољнији начин уређује права запослених у Фонду у односу на до сада важећи.

Министар Немања Старовић је овом приликом истакао да је чин потписивања Колективног уговора још један позитиван исход процеса социјалног дијалога који се активно води у Републици Србији.

  •  Ми ћемо као Министарство свакако инсистирати на механизму колективног преговарања, како када говоримо о јавном, тако и о приватном сектору, јер сматрамо да је то механизам који даје најбоље резултате. Задовољни радници омогућавају и самим предузећима, компанијама, односно у овом случају Фонду, да на најбољи начин обављају своје делатности. Ово је један добар показатељ и добар пример да је, уз адекватан ниво добре воље и разумевања, могуће наћи онај златни пресек између жеља и потреба радника са једне стране, и могућности послодавца са друге – изјавио је министар Старовић.

Он је захвалио и честитао свим учесницима у преговарачком процесу што су га завршили са изузетно повољним исходом, изразивши уверење да је ово добар пример и за многе друге послодавце у Србији.

Директор Фонда Реља Огњеновић рекао је да ће нови Колективни уговор у наредне три године бити камен темељац и основни механизам заштите права радника, на опште задовољство свих запослених.

  • Јако нам је важно да поред задовољства корисника и осигураника и наши запослени буду задовољни, јер само задовољан радник може да буде продуктиван и успешан радник, а самим тим је и успех Фонда загарантован – нагласио је Реља Огњеновић.

Председник Самосталног синдиката запослених у РФ ПИО, Небојша Динић, изразио је велико задовољство због потписивања новог Колективног уговора Фонда. Он је захвалио на разумевању и подршци министру, директору Фонда и колегама, односно свим учесницима у преговорима и потписивању новог Колективног уговора.

Image
Image

Подели

<