Потврде о школовању за децу која користе породичне пензије

Image

9. 9. 2024. Почетак нове школске године је период када подсећамо средњошколце, који су корисници породичне пензије, а имају 15 и више година, да су у обавези да, најкасније до 20. септембра, доставе Фонду ПИО потврде о школовању, како им не би била привремено обустављена исплата принадлежности.

Ученици средњих школа имају право на породичну пензију до завршетка школовања, а најкасније до 20. године живота. Ово право могу користити и касније, уколико упишу и похађају високошколске установе, а најкасније до 26. године живота.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању не прави разлику између редовног и ванредног школовања, као ни између приватних и државних средњих школа.

Уколико деца, ученици средњих школа, осим породичне пензије остварене по домаћим прописима, користе и породичну пензију иностраних носиоца социјалног осигурања, подсећамо их да би и тим институцијама требало да доставе потврде о школовању, ако је то предвиђено прописима друге државе.

Потврде морају садржати податак о идентитету ученика, податак о школи која издаје потврду, на коју школску годину се односи и статус који ученик има у тој школској години. Осим тога, на потврдама је потребно навести јединствени матични број родитеља по коме се користи право на породичну пензију. Потврде се могу предати лично, на шалтеру филијале која исплаћује породичну пензију или послати поштом, на адресу филијале, као препоручена пошиљка.

Подели

<