Потписан Договор о електронској размени података између носилаца ПИО Србије и Бугарске

Image

15. 10. 2024. У Дирекцији Републичког фонда ПИО у Београду, 15. октобра је потписан Договор о електронској размени података и Технички протокол о размени података између РФ ПИО Србије и Националног института за осигурање Бугарске.

Наведена документа потписали су директор Републичког фонда ПИО, Реља Огњеновић, и заменица директора Националног института за осигурање Бугарске, Весела Караиванова-Начева.

Потписивању су присуствовали и Албена Иванова, шеф Одељења за исплату пензија у Дирекцији Европска регулатива и међународни уговори, Националног института за осигурање Бугарске, Владимир Станковић, директор Сектора за остваривање права из ПИО Дирекције Фонда, Машан Булатовић, директор Сектора за информационе технологије РФ ПИО и Марина Петровић, шеф Кабинета директора Фонда ПИО.

  •  Јако ми је драго што се налазим овде у Фонду ПИО и хвала због топле добродошлице коју смо добили од директора Фонда овде у сунчаном Београду. Наш савез траје веома дуго и заиста се радујемо што ћемо такву сарадњу наставити потписивањем уговора о електронској размени података. Године 2011. смо поставили темељ припремама за потписивање уговора о социјалној сигурности, и сада се наставља у истом духу, потписивањем уговора о електронској размени података, чиме ће се олакшати размена актуелних информација у вези са исплатом пензија у Србији и Бугарској, а заштита свих података биће на високом нивоу – казала је Весела Караиванова-Начева.

Директор РФ ПИО Реља Огњеновић подсетио је да сарадња између два носиоца осигурања траје готово 66 година.

  •  Године 2013. је ступио на снагу Споразум између Републике Србије и Републике Бугарске о социјалној сигурности, а пре тога смо користили Конвенцију о социјалном осигурању између Народне Републике Бугарске и ФНР Југославије. Овим споразумом о електронској размени података радимо много за наше кориснике ван граница наше земље – изјавио је директор Фонда ПИО Реља Огњеновић.

Он је истакао да ће се захваљујући потписаном договору избећи грешке приликом исплате, убрзати размена података и избећи преплате и непотребни новчани трошкови.

  •  Подаци су сигурни, безбедни, заштићени различитим системима информационих технологија, на општу радост и корисника у Србији, али и корисника у Бугарској. Наставићемо овим темпом да сарађујемо са Републиком Бугарском и надамо се новим споразумима – рекао је Реља Огњеновић.

Електронска размена података између две државе сада ће подразумевати контролу података на месечном нивоу и биће евидентирана и обрађена свака промена до које дође. До сада су се подаци о чињеници смрти утврђивали на годишњем нивоу, а када изостане потврда о животу коју су корисници који живе у Србији, односно Бугарској били у обавези да достављају једном годишње фонду друге државе који им исплаћује пензију, долазило је до великих преплата које се тешко и компликовано наплаћују.

Републички фонд ПИО је до сада потписао и примењује споразуме о електронској размени података са свим државама региона, односно са државама насталим на простору бивше СФРЈ.

Image
Image
Image

Подели

<